Yeni merkezine taşınan Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği (DİŞSİAD), kısa bir süre sonra Ağız ve Diş Sağlığı Müzesi’ni açmaya hazırlanıyor. Müze, 17. yüzyıldan günümüze uzanan binden fazla diş hekimliği endüstrisi ürününe ev sahipliği yapacak. DİŞSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sayman’ı, aynı zamanda Ufuk Diş Deposu’nun Kurucusu İsa Aydın, müze projesine dair detayları anlattı.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1968 yılında İstanbul’un Şile ilçesinde doğdum. Abant İzzet Baysal Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Sektöre ilk olarak 1989 yılında tüccar plasiyer olarak başladım ve kurucusu olduğum Ufuk Diş Deposu’nda 1996 yılından beri devam etmekteyim. Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği DİŞSİAD’ın 9. Dönem Yönetim Kurulu’nda, Denetleme Kurulu Başkanlığı yaptıktan sonra 10. Dönem Yönetim Kurulu’nda Yönetim Kurulu Üyesi ve Sayman olarak görev almaktayım.
DİŞSİAD’ın yeni genel merkez ve müze binası için çalışmalar ne aşamada? Binanın yeri ve özellikleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Derneğimizin yönetim ofisi ve Ağız ve Diş Sağlığı Müzesi olacak yeni adresimiz, 9. Dönem Yönetim Kurulu tarafından 2018 yılında satın alındı. Üç katlı merkezimiz ile ilgili 17 Ağustos 2020 yılında web sitemiz üzerinden yapmış olduğumuz duyurularla Öktem İnşaat, Delta Mimarlık ve Mithra Mimarlık olmak üzere toplamda 3 firmanın teklifi incelemeye değer bulduk.
Merkezimize gelen teklifler ile ilgili tüm ayrıntıları titizlikle planlanmış bir şekilde uzun görüşme ve pazarlıklar sonucunda yine 9. Dönem Yönetim Kurulu tarafından projesi çizdirilmiş Yeşim Kartaler / Mithra İstanbul Müze Tasarım, Eğitim, Danışmanlık şirketi ile çalışmalara başladık.
Müze ve genel merkezimizin büyüklüğü toplamda 500 m2 olup geçen yıla kadar kullandığımız Fındıkzade’deki merkezimizin giriş katında bulmaktadır. İnşaat çalışmalarında sona geldik diyebiliriz. Yüzde 90‘ı tamamlanmış durumda.
Merkez ofisimiz açıldı, müzemiz de Nisan ayında açılacak.
DİŞSİAD’ın kurduğu müze hakkında neler söylemek istersiniz? Bir diş hekimliği müzesinin önemini nasıl görüyorsunuz?
Dental endüstri mirasımızı günümüze aktarmayı amaçlıyoruz. Toplumsal kullanıma ve toplum faydasına yönelik geçmişi günümüze taşıyan ölümsüz hafızaları hayata geçirmeye çalışıyoruz. Diş Sağlığı Müzesi, 17. yüzyıldan günümüze uzanan 1.000'den fazla diş hekimliği endüstrisi ürününe ev sahipliği yapacak ve diş hekimliğimdeki endüstrisine dair pek çok bilgi olacak.
İçindeki sergiler ile müze, hafta içi ve hafta sonu her gün 09.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyarete açık olacak. 7‘den 70 yaşa kadar herkesin ziyaret edebileceği müzeyi, yıl içinde DİŞSİAD olarak katıldığımız tüm ağız ve diş sağlığı fuarlarında, dental dergilerde tanıtarak dünyaca ünlü bir müze haline getirmeyi hedefliyoruz.
Müzede sergilenecek objelerin hazırlık/toplanma süreçlerini anlatır mısınız?
Yine daha önce duyurularımızda belirttiğimiz üzere ağız ve diş sağlığı sektörüne gönül veren insanlarla da istişare ederek, güzel bir konsept ile ülkemize kazandıracağımız bu müze içeriğinin zenginleştirilmesi adına sektörümüzden ve akademisyenlerden komiteler kurduk. Üyelerimizden ellerinde bulunan ve müzeye bağış yapabilecekleri ağız ve dış sağılığı ile ilgili cihaz ve malzemeleri bizlerle paylaşmanızı rica ettik. Şu an ürün tedarik sürecindeyiz. Toplanan ürünlerin ayrımı ve sergilenmesi için akademik komitemiz karar verecek.
Röportaj: Elvan Genç (VYG)