Sayın Üyemiz,
Dünyada pandemi olarak ilan edilen Covid-19‘un SGK tarafından 07.05.2020 tarihinde yayınlanan Genelge ile iş kazası değil hastalık olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Ancak işçinin Covid-19’a işyerinde yakalandığının tespit edilmesi halinde olası bir tazminat davasında, işyerinde gerekli tedbirlerin alınmaması sebebiyle işçilerin hastalığa yakalanmasının iş kazası olarak değerlendirilebileceği kanaatindeyiz. Bu nedenle işyerinde salgın hastalıkların önlenmesine ilişkin tüm tedbirlerin en yüksek derecede uygulanması hem işçi - işveren sağlığı hem de mevzuat yükümlülüklerinin yerine getirilmesi bakımından büyük önem arz etmektedir.
Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı tarafından da işyerlerinde alınacak önlemler belirlenmiş olup; işyerlerinde bu önlemlerin alınmaması durumunda “iş sağlığı ve güvenliği açısından önlemlerin alınmaması” olarak değerlendirilebileceğini, davalarda işverenin kusurlu bulunabileceğini ve şikayetlere konu edilebileceğini önemle değerlendirmek gerekmektedir.
Dolayısıyla ilerleyen dönemde özellikle iş hukuku açısından riskleri en aza indirgemek amacıyla, Sağlık Bakanlığı önerileri kapsamında işyerlerinde uygulanmasını tavsiye ettiğimiz şartlar aşağıda listelenmiştir;
1. MESAFELERİN BELİRLENMESİ
• Tüm çalışanlar maske ile çalışmalı, çalışanlara işveren tarafından maske temin edilmelidir.
• Çalışan masaları arasında min. 1 metre mesafe olacak şekilde yerleştirilmeli, mümkün olmayan dar alanlı açık ofis düzenlerinde çalışanlar dönüşümlü olarak ofise getirilerek çalıştırılmalıdır.
• Havalandırılamayan toplantı odaları bir süre daha kullanılmamalı, havalandırılabilen toplantı odaları 1 metre mesafe kuralına dikkat edilerek metrekare/kişi hesabı ile kullanılmalı, her toplantıdan sonra odalar dezenfekte edilerek havalandırılmalıdır.
• Şirket içi tokalaşma ya da temasla selamlaşma yapılmamalıdır.
• Şirkete girişlerde varsa turnike/geçiş noktalarında sosyal mesafe çizgileri oluşturulmalıdır. Geçiş noktaları her gün dezenfekte edilmelidir.
• Mola alanlarında sosyal mesafe çizgileri oluşturulmalıdır.
• Asansör kullanımında, asansörün büyüklüğüne göre kişi sınırlaması getirilmeli, asansörü kullanan kişiler birbirlerine sırtlarını dönmek suretiyle durmalıdır. Asansörler her gün dezenfekte edilmelidir.
• Mescit gibi dua alanlarında 1 metre mesafe korunarak, gruplar halinde mutlaka maske ile ibadet edilmelidir.
• Seminer ve eğitim salonları bir süre daha kullanılmamalıdır.
• Servis araçlarında kapasitenin yarısı kullanılması ve yolcular arasında 1 boş koltuk bırakılmalıdır. Servis araçları her hafta dezenfekte edilmeli, kişilerin ikamet değişikliği haricindeki keyfi servis değişikliği talepleri kabul edilmemelidir.
• Şirket içi havuz araçlar maksimum 3 kişi ile sınırlı kullanılmalıdır. Her bir kişinin kullanımı sonrası dezenfekte edilmelidir.
• Tüm eğitimler bir süre daha online olarak planlanmalıdır.
2. HAVALANDIRMA ŞARTLARI
• Pencereler açılarak ofisin sık havalandırılması sağlanmalıdır. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan işyerlerinin havalandırması temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.
• İşyerlerinde ultraviyole cihazları ile hava ve yüzey dezenfeksiyonu yapılması önerilmemektedir.
3. TEMİZLİK DÜZENİ
• Çalışanlar kişisel eşyalarını ofiste bırakmamalıdır.
• Hesap makinası, zımba vs. gibi ofis malzemeleri ortak kullanılmamalıdır. Ortak kullanılmak zorunda olunan cihazlar, aletler vs. her kullanım sonrası dezenfekte edilmelidir.
• Temizlik işinde görevli çalışanlar mutlaka maske ve eldiven kullanmalıdır.
• İşyerleri temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı). Sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet temizliği için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.
• Klor bileşiklerinin uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri % 70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.
• Ofisin çeşitli noktalarında dezenfaktan bulundurulmalıdır.
• Çalışanlar kullandıkları bardak ve tabakları masalarında ya da mutfakta bırakmamalı, kullanılan her tür eşya bulaşık makinasına yerleştirilmelidir.
• Mutfaklar ve tuvaletler her gün düzenli olarak dezenfekte edilmelidir.
• Kullanılmış maske ve eldivenler için ayrıca atık kutuları oluşturulmalıdır.
4. ORTAK ALAN KULLANIMI
• Yemekhanede masalar arasındaki mesafeler ayarlanmalı, çalışanlar arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde gruplar halinde yemek saatleri belirlenmeli ve düzen değiştirilmemelidir.
• Yemekhanede tek kişi tarafından maske, siperlik ve eldivenle yemek servisi yapılmalı, el ile temas edilebilecek her şey paketli halde çalışana verilmelidir.
• Yemekhaneye giriş ve çıkışta dezenfektan noktaları bulunmalı ve çalışanlar bu konuda uyarılmalıdır.
• Tüm molalarda bu kurallara aynen dikkat edilmelidir.
5. HASTALIK TESPİTİ
• Binaya girişte her gün varsa işyeri hekimi tarafından ateş kontrolü yapılmalıdır. Ateşi 37.5 derece üzerinde olanlar ofise alınmamalıdır.
• Herhangi bir hastalık belirtisi gösteren kişilere ya da test yaptıran temaslı kişilere, test sonuçlarının negatif olduğu kesinleşene kadar izin ya da evden çalışma şansı verilmelidir.
• İşyerinde COVID-19 pozitif bir kişi varlığı durumunda, İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birimine ivedilikle bilgi verilmelidir.
• Kronik hastalığı olan ancak ofise gelmek durumunda olan çalışanlara, ayrı çalışma alanları tahsis edilmelidir.
Önemle belirtmek gerekir ki; yukarıda listelenen hususlar tavsiye niteliğinde olup; şirketiniz açısından ilerleyen dönemde doğabilecek hukuki riskleri en aza indirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 önlemleri kapsamında belirlenmiştir.
Bu önlemlerin alınmasının ardından, önlemlere ve kurallara dair ayrıca çalışanlara yazılı olarak bildirim yapılmasını, kurallara uymayan çalışanların uyarılmasını ve hatta savunmalarının alınmasını önemle tavsiye etmekteyiz.
Bilginize sunar, sağlıklı günler dileriz.
DİŞSİAD Yönetim Kurulu